• Olijf (Olea europea)

Olijf (Olea europea)

Karakteristieke allemansvriend

De olijf is een echte allemansvriend. Wie eens in de Mediterrane landen is geweest en daar de olijfboomgaarden heeft gezien is verkocht aan deze plant. Sunshine Grow heeft zich gespecialiseerd in een miniatuurversie waardoor je eigenlijk zou moeten spreken van een olijf bonsai. Het is de verwachting van heerlijke olijven en olijfolie. De plant is sterk en doet het goed mits veel licht en warmte.

De Olijf van Sunshine Grow is ZERO CO2 geproduceerd rechtstreeks onder de Spaanse zon.

Overal vind je de Olijf in de Mediterrane regio

Olijfboomgaard in Italie

De symboliek van de olijf

De olijf spreekt tot verbeelding. Niet alleen vanwege haar heerlijke olie, het “vloeibare goud” en smakelijke olijven voor de keuken maar ook vanwege haar symbolische betekenis. Al bij de oude Grieken en Romeinen werd de olijf geassocieerd met vrede, overwinning en een positief toekomstbeeld. De olijf was vroeger in de Mediterrane gebieden een kostbaar bezit waar je heel zuinig op was.

Tegenwoordig is het geven van een olijfboompje een teken van verbinding en vriendschap. Een duurzame relatie wordt hiermee bekrachtigd.

Verzorging

  • Zet de olijf op een lichte, warme plek, bijvoorbeeld in de serre of het raamkozijn.
  • Vanaf de maand april kun je de plant op een zonnige, redelijk beschutte plaats op het terras of balkon neerzetten mits de nachttemperatuur boven de 10 °C komt.
  • Hou de potkluit goed vochtig; zorg (buiten) voor een goede afwatering, zodat de wortels niet voortdurend in het water staan.
  • Geef de plant eens per maand wat plantenvoeding.
  • Regelmatig snoeien is belangrijk voor een mooie vertakking.
  • Laat de olijf overwinteren op een koele lichte plek bij ongeveer 5 °C; geef de plant weinig water, maar laat de potkluit niet uitdrogen.
  • Voeding is in de winter niet nodig.

Standplaats

Vanaf eind april kan de plant in de tuin op een warme zonnige plaats. In de winter binnen op een koele lichte plek bij ongeveer 5 °C.

Bekijk ook deze planten